7 semnse clare care iti spun ca ai nevoie urgent de Acid Folic in corp!

Potrivit Institutului de Medicină din SUA, adulții ar trebui să consume 400 micrograme de acid folic pe zi. Această substanță, numită și folat sau vitamina B9, este esențială pentru sănătatea noastră, deoarece ajută corpul nostru să facă și să repare ADN și să producă celule roșii din sânge. În cazul în care din organismul dumneavoastră lipsește folate, puteți suferi de anumite simptome și chiar dezvolta o anemie, o condiție în care organele interne nu pot obține suficient oxigen pentru a funcționa corect.

Am făcut o listă cu cele mai frecvente semne care arată că organismul are nevoie de mai mult acid folic.

  1. Probleme cognitive

Acidul folic este extrem de important pentru sistemul nervos central. Dacă organismul dumneavoastră nu are această vitamină, vă puteți lupta cu depresia, aveți probleme de concentrare și vă simțiți suparat si iritabil. Dacă nu este tratată corespunzător, un aport insuficient de folat poate, de asemenea, crește riscul apariției unor afecțiuni grave, cum ar fi demența sau boala Alzheimer.

2. Dureri corporale

În cazurile severe de anemie cauzată de deficiența de folat, creierul dumneavoastră primește mai puțin oxigen decât ar trebui în mod ideal. Ca răspuns, arterele creierului încep să se umfle și aveți o durere de cap. Cu toate acestea, creierul dvs. nu este singurul organ care nu are oxigen, astfel încât să puteți simți durerea și în alte părți ale corpului dumneavoastră cu deficit de fier, în special în piept și picioare.

3. Piele palida

Hemoglobina, o proteină conținută în celulele roșii din sânge, este responsabilă pentru transportul oxigenului din plămâni în toate țesuturile corpului. Când din corpul dumneavoastră lipsește folat, nu aveți suficiente globule roșii (și hemoglobină) pentru a vă oferi organelor interne cantitatea necesară de oxigen. Acest lucru poate duce la sentimente de slăbiciune musculară, oboseală, amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor și piele palidă.

4. Probleme de respiratie

Dacă observați că ramenti fara respiratie atunci când faceți lucruri pe care le-ați trata în mod normal fără probleme, aceasta înseamnă că nivelul oxigenului este scăzut deoarece corpul dumneavoastră nu are celule roșii din sânge. Odată cu acest simptom, s-ar putea să simțiți, de asemenea, o creștere a frecvenței cardiace și senzația de amețeală sau chiar leșin.

5. Probleme digestive

Astfel de simptome gastrointestinale cum ar fi greață, vărsături, dureri de stomac și diaree după mese pot fi primele semne că corpul dumneavoastră nu are acid folic. În plus, în cazuri severe, puteți suferi de asemenea anorexie, care de obicei duce la o pierdere semnificativă în greutate.

6. Afte si umflaturi pe limba

Aceste simptome apar de obicei atunci când lipsa de acid folic este destul de severă, deci nu trebuie să le neglijezi. Limba dvs. poate arăta umflată, roșie sau strălucitoare, de obicei în jurul vârfului și a marginilor la început. Datorită scăderii globulelor roșii din sânge, puteți simți durerea la înghițire sau suferiți de o durere la nivelul limbii și stomatitei.

7. Reducerea sau pierderea gustului

Conform unor studii, pe lângă răni de gură, deficiența acidului folic poate duce la probleme cu degustarea alimentelor. Se întâmplă deoarece receptorii de gust, numiți papile, nu pot trimite mesaje către creier prin intermediul sistemului nervos datorită problemelor existente în limba.

Bonus: Cum să tratați deficiența de acid folic!

Cel mai simplu mod de a rezolva deficitul de folat este prin dieta ta. Pentru a menține un nivel adecvat de acid folic, ar trebui să mâncați mai multe legume verde închis, cum ar fi broccoli, varză de Bruxelles, spanac și sparanghel. În ceea ce privește alte alimente, este mai bine să consumăm în mod regulat fructe citrice, fasole, ciuperci și cereale integrale.

Dacă ați observat oricare dintre aceste simptome, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să-l consultați pe medicul dumneavoastră pentru a confirma diagnosticul. Doar după aceea ar trebui să începeți să vă schimbați obiceiurile alimentare.